Spoofing is in de financiële wereld een vorm van marktmanipulatie waarbij handelaren beleggers proberen te bedriegen of te bedriegen door valse orders op een effectenbeurs in te voeren. Spoofing in deze zin is een vorm van cornering en wash trading, waarbij de handelaar tegelijkertijd koopt en verkoopt aan zichzelf met de bedoeling de prijs van een effect kunstmatig te beïnvloeden voor eigen gewin.
Het bedrag dat door spoofers wordt verhandeld maakt meestal slechts een klein percentage uit van het totale handelsvolume dat in elke transactieperiode optreedt. Daarom is het niet waarschijnlijk dat de meeste transacties in een bepaalde periode volledig gevuld worden, ook al zijn er veel deelnemers die actief aandelen verhandelen. Soms kunnen de meeste koop- en verkooporders worden ingevoerd zonder dat dit tot enige noemenswaardige activiteit of verandering in het aandeel leidt.
Wat is spoofing bij een bank?
Bij spoofing lijkt het er op dat je gebeld wordt door je bank. De beller zal zeggen dat ze van je bank zijn en dat ze wat persoonlijke informatie moeten verifiëren. Ze kunnen je zelfs meteen een referentienummer geven. Helaas is dit een van de trucs die spoofers gebruiken om mensen zover te krijgen dat ze hun persoonlijke gegevens, waaronder hun rekeningnummers, afstaan.
Spoofing is steeds gebruikelijker geworden, niet alleen bij banken maar ook bij andere bedrijven die voor het gemak persoonlijke informatie in hun bestand bewaren. Meestal is het de firma zelf die opbelt met de vraag om een klein stukje informatie, zoals een vervaldatum of misschien een nieuw wachtwoord. Hoewel je kunt aannemen dat ze het echt zijn, kan het een bedrieger zijn die toegang probeert te krijgen tot je financiële rekeningen of andere gevoelige gegevens.